28. huhtikuuta 2014

Vuodenvaihteen 2013-14 vaikuttamistoiminta

Vammaisneuvostolla oli kovasti kiirettä vuoden vaihteessa, lausunnolla oli niin Kuljetuspalvelujen toimintaohje kuin asiakasmaksujen korotukset.

Valmistelin vammaisasiamiehen ja vammaisneuvoston soster-ryhmän vetäjän kanssa lausuntoja Sosiaali- ja terveyslautakuntaan:

  • marraskuussa kuljetuspalvelujen toimiohje
    • yhdistyksen oikaisuvaatimus HSL:n matkalipun poistamisesta
  • joulu-tammi-helmikuussa asiakasmaksut (käsiteltiin kolmessa kokouksessa)
  • lausunto kaupunginhallitukseen maaliskuussa, että pitäisivät lautakunnan päätöksen voimassa
Näiden osalta kävimme myös useita keskusteluja niin puhelimitse kuin sähköpostilla.


Kuljetuspalvelujen toimiohje / HSL:n ilmainen matkalippun poistuminen

Tekemällämme lausunnolla ei ollut vaikutusta ja ikäväksemme HSL:n maksuton matkalippu päätettiin poistaa. Yhdistys ei kuitenkaan tyytynyt tähän, vaan hallitus teki asiasta oikaisuvaatimuksen. Vaatimuksessamme esitimme, että lippukäytäntö pidettäisiin ennallaan tai että asiaa selvitettäisiin paremmin. Mielestämme osa jäsenistöstämme hyötyy lipusta ja voi esimerkiksi joillekin matkoille käyttää palvelulinjaa.

Lautakunta käsitteli oikaisuvaatimuksen maaliskuussa ja hylkäsi vaatimuksemme seuraavalla perustelulla:
HSL-matkakortti ei voi olla vaihtoehto taksimatkoille, koska vaikeavammaisten kuljetuspalvelu myönnetään henkilölle, jolla on pitkäaikainen vamma tai sairaus ja sen johdosta kohtuuttomia vaikeuksia käyttää julkista joukkoliikennettä.
Näin lippu siis poistuu käytöstä jollakin aikataululla.

Asiakasmaksujen kanssa oli kyllä todellista vääntöä!

Yhdistyksen edustajajat toimivat määrätietoisesti estääkseen yksittäisten matkojen omavastuun korottamisen seutulipunhintaiseksi. Tässä onnistuttiin! Tarkoittaa todellisuudessa max.. 40 €/kk säästöä  käyttäjälle. Vuositasolla korotus olisi voinut olla 432 €, joka on todella paljon.

Vaikuttamistyö vaati kolme lausuntoa lautakunnalle, joka käsitteli asiaa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Lisäksi puheenjohtaja kävi lukuisia keskusteluja luottamushenkilöiden kanssa. Lautakunnan päätöksestä huolimatta virkamiehet veivät kaupungin hallitukselle oman, meille kielteisen esityksen. Onnistuimme onneksi vaikuttamaan myös siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti