3. huhtikuuta 2015

Vaikuttamista yhdistyksen kevätkokouksessa

Yhdistyksen kevätkokous pidettiin 21.3.2015. Paikalla oli n.50 jäsentä.
Yhdistyksen toiminta ja tilinpäätös käytiin huolella läpi. Jäsenistö oli kuulemaansa tyytyväinen ja myönsi hallitukselle vastuuvapauden.

Kokouksen jälkeen paikalle saapui Sosiaali- ja Terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä.
.
Johannan tuloon valmistauduttiin tekemällä kirjallisia kysymyksiä asioista, jotka osallistujia askarruttivat.

Johanna oli valmistelellut puheen, joka sopi juhlaamme, mutta ei ehkä sittenkään koskenut niitä asioita, jotka ihmisiä askarruttavat. Puhe kosketteli yhdistyksen tarjoamaan yhteisöllisyyttä ja onnellisuutta - tärkeitää asioita! Kysymysten kautta pääsimme kuitenkin keskustelemaan asioista, jotka ovat hyvin ajankohtaisia ja joiden ratkaiseminen vaatii ponnekasta vaikuttamistoimintaa yhdistykseltä ja vammaisneuvostolta.

Esillä olleita kysymyksiä:

  • Merkittävin epäkohta on liikkuminen: kyse on kuljetuspalvelumatkojen lukumäärästä suhteessa tarpeeseen tai mitkä matkat ovat vammaispalvelujen näkökulmasta käyttäjälleen välttämättömiä. Lisänä tulevat pysäköinnin ongelmat erityisesti  palvelujen läheisyydessä, invapaikkojen salaperäiset katoamiset ja yksityisen pysäköinninvalvonnan tehokkuus. Ja kun näihin epäkohtiin lisätään vielä HSL:n inva-alennusten poistosuunnitelmat, niin mites liikut? 
  • Terveyspalvelujen osalta ihmetyttää käyttäjäasiantuntijoiden käytön väheneminen kehittämisen yhteydessä sekä pitkäaikaissairauksien tai vammojen huomiointi hoidossa yleisesti ja erityisesti harvinaisten osalta. Myös esimerkiksi painehaavojen hoito puhuttaa, vakavine seurauksineen. Terveyspalveluissa jopa ihan perusvälineet puuttuvat useilta  terveysasemilta, kuten pyörätuoliavaaka - painoa ei pystytä mittaamaan  ja  hoidon suunnittelemisen kannalta tärkeä tieto jää näin puuttumaan.
  • Byrokratia ja hakemisen vaikeus puhuttivat myös. Ihminen jää helposti pyörimään erilaisten sosiaalipalvelujen väliin. Esimerkiksi vammaispalvelujen, apuvälinepalvelujen ja toimeentulotuen - pahimmassa tapauksessa aikaa kuluu ja tarpeellista apua ei saa.
  • Tiedottaminen koettiin  ongelmalliseksi. Tieto on siirtynyt nettiin, josta se on hankalasti löydettävissä. Joidenkin käyttäjien osalta tieto ei ole tavoitettavissa mitenkään.
  • Lisäksi esillä oli jälleen kerran Henkilökohtaisen avun työnantajamalli, joka on valittu Espoon tavaksi. Opas tähän puuttuu edelleenkin, vaikka sitä on puuhattu jo ainakin 5 vuotta. Säästöjen ja muiden syiden vuoksi erilaiset ongelmat ovat lisääntyneet ympäri Suomen. Tämän vuoden aikana mm. Heta-liitto on niistä näyttävästi tiedottanut.
  • Viimeiseksi jäänyt lautakunnan puheenjohtajalle suoraan osoitettu kysymys, koski lautakunnan päätöstä 'Vammaispalvelut järjestetään uudella tavalla'. Tämä kysymys jäi edelleen vastauksetta, vaikka se on hyväksytty talousarviossakin... Mistä lautakunta on siis päättänyt?

Ja sitten juhlimaan

Virallisten asioiden jälkeen siirryimme viettämään Espanja-teemaista kevätjuhlaa. Syötiin hyvin ja nähtiin mielenkiintoista ohjelmaa. Oli tarinan kerrontaa, näytelmää, yhteislaulua ja mukavaa seurustelua. Ilta huipentui live-bändin esitykseen. Oli kertakaikkisen huikeaa!
Sitkeimmät juhlivat jatkoivat aina kello 22.00 asti, jolloin juhlapaikan ovet sulkeutuivat...

Kiitokset kaikille loistaville esiintyjille! Kiitokset kaikille järjestäjille!

Kiitokset Teille osallistujille - saitte ikimuistoisen juhlan onnistumaan!


Tuike Bändi
Iloisia juhlijoita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti